Горско мулчиране

Горско мулчиране и като цяло мулчирането е селскостопански похват, техника, която покрива почвената повърхност с различни органични материали.

Мулчирането има много положителни свойства, сред тях са:

  • поддържане температурния баланс на почвата, предпазвайки я от прегряване или охлаждане;
  • омекотява колебанията на дневните и нощните температури;
  • поддържа постоянен воден баланс в почвата;
  • снабдява почвата с хранителни вещества;
  • осигурява добро обогатяване с кислород поради липсата на уплътняване на почвата;
  • стимулира възпроизводството на земните червеи и полезната почвена микрофлора;
  • инхибира растежа и развитието на плевелите и улеснява премахването на вече порасналите.

В резултат на това мулчирането ви позволява да намалите количеството плевели, нуждата от прекопаване, поливане и торене.

Горско мулчиране

Всъщност тя е в това, че се използват различните природни компоненти, но реално принципът е един и същ. Отрицателните свойства на мулча включват увеличаване вероятността от гъбични заболявания по растенията при влажно време и създаване на благоприятни условия за размножаване на охлюви. Някои видове мулч могат да стимулират растежа на плевели, като например лошо изгнил компост или сено, ако семената на плевелите все още са там. При почистване на двор растенията, мулчирани с нарязана трева, сено или дървени стърготини , не  изглеждат много хубави. Някои видове мулч подкисляват почвата (торф , игли, кора) или вземат хранителни вещества от растенията (кора, дървени стърготини)). Многослойното мулчиране позволява да се сведат до минимум някои от тези отрицателни свойства. Така, например, ако първо мулчирате почвата с компост и върху нея поставите кора, тогава растенията ще бъдат снабдени с храна и защита от плевели.

Мулчиране и разчистване на терени

Миналогодишните листа като мулч са добре.

Най-добре е да имате възможност да почиствате с градинска прахосмукачка, която събира листата и ги смачква в мулч. Тогава получавате отличен материал за мулчиране с всички положителни свойства. Когато мулчирате насаждения от многогодишни растения през пролетта с пласт от 5-10 см, това покритие ще бъде достатъчно до следващия сезон. Ако не използвате градинска прахосмукачка, тогава нераздробените листа могат да се използват като първи мулчиращ слой, а като втори – кора, игли или чипс, което ще попречи на сухите листа да се разпръснат в градината.

Дървеният чипс  е прекрасен мулч, направен в градински шредери от клони и храсти на дървета, както и от многогодишни стъбла. Ако използвате само клони за нарязване, тогава този мулч е подходящ за втория пласт мулчиране, тъй като инхибира растежа на плевелите. За първия слой можете да използвате миналогодишни листа, компост, резници от трева или сено. По-добре е да смелите сухите многогодишни стъбла или клони заедно с листата в мелница. След това не е нужно да правите мулчиране многослойно, а просто да излеете пласт от 5-10 см. Той не само ще е достатъчен за сезона, но ще остане и за следващия.

Горско мулчиране и горки мулч. Ако имате късмет да разполагате с място до гора, тогава можете да използвате естествен мулчиращ материал. Дървесната растителност, която се смила е  отличен материал за мулчиране, през есента и пролетта. Тя ще осигури съществено торене на растенията и максимална защита от плевели. Достатъчно е за 1-2 сезона, в зависимост от дебелината на мулчиращия пласт.

Не е необходимо да се поръсва мулч, върху плевелите. Това няма да ви предпази от плевелите за цял ​​живот. Не, чудеса не се случват, просто ще плевите по-рядко и ще е по-лесно и по-бързо да го правите.

Източник: Izkopi.com